Taką sałatkę można oczywiście jeść jako dodatek do obiadu lub z wędliną choć ja od lat robię ją w jednym celu, a dokładniej kiedy zimą gotuję fasolkę po bretońsku lubię do niej dodać słoiczek takiej papryki.
Sałatka z papryką
1,5 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1/2 kg jabłek
1 kg pomidorów
3/4 szklanki oleju
wykonanie:
Paprykę pokroić w paseczki,
cebulę w piórka, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki.
Do większego garnka wlać olej i podgrzać na oleju przesmażyć cebulę z papryką, dodać jabłka i pomidory dosypać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i dusić razem kilka minut do momentu zmięknięcia papryki.
Przygotowaną sałatkę przełożyć do mniejszych słoików
i po dokładnym zakręceniu pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Super - idealna na zimę. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń