wtorek, 8 września 2015

Sałatka z papryką

Taką sałatkę można oczywiście jeść jako dodatek do obiadu lub z wędliną choć ja od lat robię ją w jednym celu, a dokładniej kiedy zimą gotuję fasolkę po bretońsku lubię do niej dodać słoiczek takiej papryki.


Sałatka z papryką 

1,5 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1/2 kg jabłek
1 kg pomidorów
3/4 szklanki oleju 
wykonanie:
Paprykę pokroić w paseczki,
cebulę w piórka, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki.
Do większego garnka wlać olej i podgrzać na oleju przesmażyć cebulę z papryką, dodać jabłka i pomidory dosypać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i dusić razem kilka minut do momentu zmięknięcia papryki.
Przygotowaną sałatkę przełożyć do mniejszych słoików
i po dokładnym zakręceniu pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody.


Warzywa psiankowate 2015

1 komentarz:

  1. Super - idealna na zimę. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody