Rurki z kremem
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
20 dag margaryny
25 dag śmietany 18%
1 łyżka cukru
krem:
25 dag serka mascarpone
200 gram śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i śmietanę oraz szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paseczki około 2 cm szerokości, specjalne foremki do rurek wysmarować margaryną i owinąć je paseczkami z ciasta
, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować białkiem jajka i posypać grubym cukrem, piec około 20 minut w temp. 170st.
Po upieczeniu z rurek delikatnie wyjąć foremki i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, serek rozetrzeć w drugiej misce i po roztarciu połączyć z ubitą śmietaną i na koniec z przestudzoną żelatyną. Krem przełożyć do worka cukierniczego lub specjalnej szprycy i napełnić nim wystudzone rurki
po napełnieniu odstawić do lodówki, aby krem dobrze zastygł.
Razem ze mną rurki piekły:
http://eksplozjasmaku.es/rurki-z-kremem/
http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Rurki-ze-smietana-i...
http://kuchniacodnia.blogspot.com/.../rurki-ze-smietana-z...
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../rurki...
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../rurki...
http://www.mojewypiekiinietylko.com/.../rurki-z-bita.../...
Super rureczki, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję 😊
UsuńKrem taki śnieżno-bialy świetnie wygląda w rurkach, super pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńWspólne pieczenie ma to coś w sobie 😊
UsuńU mnie też tak jest...zawsze coś jest na przeszkodzie...pyszne rurki...no i ta rączka...super...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRurki wyszły doskonałe . Dziękuję za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy znajdzie się ktoś, kto by się nie skusił na takie rurki. :) Dziękuję za wspólne pieczenie i... "do zobaczenia" na kolejnych. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz wszystkim razem i z osobna dziękuję za pyszne pieczenie.
OdpowiedzUsuń