Biszkoptowy jabłecznik
Ciasto:
5 jajek
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
dodatkowo:
70 dag jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
10 dag białej czekolady
5 jajek
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
dodatkowo:
70 dag jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
10 dag białej czekolady
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru i niewielką ilością cynamonu.
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru i niewielką ilością cynamonu.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do
ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać do momentu uzyskania
szklistej bezy. Ubite białka delikatnie
wymieszać z żółtkami, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i
sypkim kisielem, następnie delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną na końcu
dodać olej.
Dno tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do
pieczenia i ułożyć na nim przygotowane jabłka na jabłka wylać ciasto cytrynowe
i wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut do
suchego patyczka po upieczeniu wystudzić.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Apetyczny :)
OdpowiedzUsuń