piątek, 25 września 2015

Biszkoptowy jabłecznik

Przepis na to ciasto jak i wiele innych wspaniałych przepisów i nie tylko :)  znajdziecie w jeszcze cieplutkim numerze Życia ze smakiem 



Biszkoptowy jabłecznik

Ciasto:
5 jajek
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
dodatkowo:
70 dag jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
10 dag białej czekolady
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru i niewielką ilością cynamonu.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy.  Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sypkim kisielem, następnie delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną na końcu dodać olej.
Dno tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane jabłka na jabłka wylać ciasto cytrynowe i wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia. 




Jabłko z cynamonem 2015

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody