Taka surówka jest prosta i bardzo smaczna. W moim domu wszyscy lubią kiedy razem z nią pojawia się na stole dobry kawałeczek mięsa i to jeszcze z sosem :)
Surówka z czerwonej kapusty
1/2 główki czerwonej kapusty
1/2 cytryny
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 czerwonej papryki
2 kiszone ogórki
3-4 łyżki oliwy
przyprawy
wykonanie:
Czerwoną kapustę drobno pokroić w dużym garnku zagotować sporą ilość
osolonej wody i na gotującą wrzucić kapustę, zamieszać i gotować kilka
minut, aż kapusta lekko zmięknie, następnie dokładnie odsączyć na sitku z
wody przelewając zimną wodą, aby przerwać proces mięknięcia kapusty.
Odcedzona kapustę przełożyć do miski skropić sokiem z cytryny i zostawić
do całkowitego wystudzenia.
Paprykę i ogórka pokroić w małą kosteczkę, a pietruszkę drobno pokroić,
dodać wszystko do kapusty, dolać oliwę i doprawić do smaku solą, cukrem
oraz pieprzem ja daję też pieprz ziołowy,
wszystko dokładnie wymieszać i
przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Czerwona kapustka jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuń