sobota, 23 maja 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Taka surówka jest prosta i bardzo smaczna. W  moim domu wszyscy lubią kiedy razem z nią pojawia się na stole dobry kawałeczek mięsa i to jeszcze z sosem :)


Surówka z czerwonej kapusty  

1/2 główki czerwonej kapusty 
1/2 cytryny 
1/2 pęczka zielonej pietruszki 
1/2 czerwonej papryki
2 kiszone ogórki
3-4 łyżki oliwy 
przyprawy
wykonanie:
Czerwoną kapustę drobno pokroić w dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i na gotującą wrzucić kapustę, zamieszać i gotować kilka minut, aż kapusta lekko zmięknie, następnie dokładnie odsączyć na sitku z wody przelewając zimną wodą, aby przerwać proces mięknięcia kapusty. Odcedzona kapustę przełożyć do miski skropić sokiem z cytryny i zostawić do całkowitego wystudzenia.
 Paprykę i ogórka pokroić w małą kosteczkę, a pietruszkę drobno pokroić, dodać wszystko do kapusty, dolać oliwę i doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem ja daję też pieprz ziołowy,
wszystko dokładnie wymieszać i przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody