Klopsiki w kapuście
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 pęczek koperku
1 jajko
1 bułka kajzerka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli
przyprawy
1 czubata łyżka smalcu razem ze skwarkami
1 duży pomidor
1,5 główki młodej kapusty
4 łyżki gęstej śmietany
wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć.
Do mięsa dodać jajko, odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz 1/2 pęczka posiekanego koperku, następnie dodać koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wyrobić masę mięsną i uformować małe klopsiki.
Pomidora sparzyć i pokroić w dość dużą kostkę.
przykryć pokrywką i bez mieszania dusić około 10 minut w tym czasie klopsy się sparzą, a kapusta zmięknie.
teraz wszystko delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny, dusić całość kilka minut do momentu zmięknięcia pomidora i zgęstnienia powstałego sosu śmietanowego przed podaniem posypać pozostałym koperkiem.
Zrobilam juz drugi raz, pyszne :)
OdpowiedzUsuń