Karkówka duszona z pieczarkami
1 kg karkówki
30 dag pieczarek
2 cebule
1/2 pęczka zielonej pietruszki
przyprawy
wykonanie:
Karkówkę pociąć na 1,5 cm plastry, natrzeć je solą i pieprzem. Nagrzać patelnię z grubym dnem i obsmażyć na nim mięso, ale bardzo delikatnie mają się tylko zamknąć jego pory, mięso rozłożyć w jednej warstwie i posypać cebulą pokrojoną w grube piórka oraz pieczarkami tylko przekrojonymi na pół, dołożyć kilka gałązek zielonej pietruszki po wierzchu posypać pieprzem ziołowym około 1 łyżeczki i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, podlać 1/2 szklanki gorącej wody, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem posypać posiekana zieloną pietruszką.
Ja z kolei lubię jak jest "konkretnie" przyprawione mięsko :) Fajny pomysł na karkówkę :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię wyraźne smaki, ale gusta męża tez trzeba szanować :)
Usuń