Jogurtowe ciasto z rabarbarem
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
150 gram jogurtu naturalnego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
40 dag rabarbaru
4 łyżki cukru
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok cytrynowy
woda
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić i zasypać cukrem oraz szczypta soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy.
Białka ubić na sztywno w trakcie ubijania dosypywać cukier i cały czas ubijać, kiedy białka będą białe i szkliste zmniejszyć obroty robota i ubijając dodać żółtka,wlewać olej oraz jogurt. Kiedy masa będzie dobrze połączona wyłączyć robota i delikatnie połączyć przesiana mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto, równo je rozsmarowując, następnie posypac wierzch ciasta odsączonym z soku rabarbarem.
Wygląda bardzo smacznie! *.*
OdpowiedzUsuń