Tym razem tematem wydarzenia były domowe drożdżówki ja postanowiłam przygotować drożdżowe paluchy nadziane jagodami, a dlaczego jagodami ? nie na przykład rabarbarem, a to dlatego, że w piwnicy jakimś cudem odnalazł się ostatni słoiczek tego smakołyku :)
Paluchy z jagodami
ciasto:
50 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
5 dag masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka
dodatkowo:
1 jajko
cukier perlisty
1 słoik jagód w soku własnym
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz 1 szczyptą soli dodać drożdże wymieszane w ciepłym mleku i jajka na końcu przestudzone masło. Zagnieść ciasto które jest dość twarde jak na drożdżowe i odstawić na 2 godzinki do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na około 1 cm grubości i pociąć na prostokąty 15 cm na 10 cm, następnie na jednym dłuższym boku zrobić w kilku miejscach nacięcia na 4 cm w głąb prostokąta.
Jagody odsączyć z nadmiaru soku i cienko rozłożyć je na drugim dłuższym boku
, zaczynając od jagód zwinąć bułeczki tak, aby paski ciasta były na górze bułki
.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na nim zwinięte bułki po wierzchu posmarować je jajkiem i posypać cukrem perlistym,
odstawić jeszcze raz na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułki około 20 minut.
Drożdżówki piekły też :
http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Drozdzowki-z-prazonym...
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../drozd...
http://slodkababeczkaks.blogspot.com/.../drozdzowki-z...
http://doowa.blogspot.com/.../drozdzowe-bueczki-odrywane...
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/.../drozdzowki.
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../drozdz...
i Lidia Wesolowska
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne drożdżówki, wyglądają cudnie. Świetny pomysł na deser, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńO matko jakie one apetyczne, mniam. Dziękuję Iwonko za wydarzenie i wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJak zawsze było bardzo miło :)
Usuń