wtorek, 26 maja 2015

Kolorowe ciasto z masą serowa

To ciasto wpadło mi w oczy jakiś czas temu, ale odkładałam zawsze jego upieczenie bo tyle fajnych przepisów pojawia się każdego dnia, a czasu tak mało na ich przygotowanie. Tym razem miałam dobry pretekst to upieczenia tego smakołyku i tak jak myślałam ciasto wszystkim smakowało bo jego wygląd to już całkiem inna sprawa, a wygląda rewelacyjnie jest to takie ciasto co za każdym razem wyjdzie  inaczej. Przepis z bardzo apetycznego bloga


Kolorowe ciasto z masą serową 

 ciasto:
35 dag margaryny
1 szklanka cukru
9 jajek
9 łyżek oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kisiel czerwony
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórek kokosowych
masa serowa:
80 dag białego sera
1 szklanka cukru
25 dag masła
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki mleka 
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem w trakcie dodając po jednym żółtku  i dolewając olej, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie cały czas ucierając dodać ją do masy na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery porcje i do jednej dodajemy mak do drugiej wiórki kokosowe do trzeciej kakao, a do ostatniej dowolny czerwony kisiel.
Formę do pieczenia  ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno kłaść ciasto małymi porcjami w różnych miejscach.
Piec około 45 minut w 180 st.

Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z cukrem i żółtkami w garnku roztopić masło i dodać ser, mieszając zagotować, następnie dodać rozpuszczone w mleku budynie i ponownie zagotować, odstawić do przestudzenia.

Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na dwa placki ( ja nasączyłam je kawą rozpuszczalną) i przełożyć letnią masą serową po wierzchu posypać cukrem pudrem choć ja polałam rozpuszczoną biała czekoladą i posypałam cukrowym maczkiem przez co ciasto dostało jeszcze dodatkowo uroku.

Przełożone masą ciasto odstawić  do zastygnięcia.









2 komentarze:

  1. Pani Iwonko a jaki dobrać kisiel, o tak pięknym kolorze czerwonym,bo ja dałem malinowy i ciasto nie było czerwone. Ciasto wyśmienite.Serdecznie pozdrawiam Andrzej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale miałam rodzinny wyjazd nad nasze morze i chwilowy urlop od blogowania. Nie pamiętam jakiego użyłam do tego ciasta, ale zawsze staram się unikać tych tanich produkowanych dla supermarketów bo z nimi ciasto robi się szare, a nie różowe.Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody