poniedziałek, 11 maja 2015

Odwrócone ciasto

Sezon na rabarbar już w pełni więc nie może zabraknąć z nim ciasta i u mnie :) tym razem ciasto odwrócone upieczone też przy okazji wydarzenia
Uwielbiam rabarbar więc gości on często na moim stole, a jedną z obowiązkowych propozycji jest kompot z rabarbaru którego wczoraj ugotowałam cały gar :)


Odwrócone ciasto z rabarbarem

ciasto:
4 jajka
10 łyżek wody
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
60 dag rabarbaru
1/2 szklanki cukru
wykonanie:
Na patelnię wsypać cukier i zrobić z niego jasny karmel dodać do niego 60 dag pokrojonego w mniejsze kawałki rabarbaru i 1/4 łyżeczki soli, chwilkę razem przesmażyć, odstawić do wystudzenia.
Tortownicę około 25 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równo zimny rabarbar.

Całe jajka ubić z cukrem i wodą na puszysty krem do jajecznego kremu dodać przesiana i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Przygotowanym ciastem zalać rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec około 25-30 minut po upieczeniu przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem na talerzu i delikatnie zdjąć papier z rabarbaru, następnie zostawić do całkowitego wystudzenia.

W 1/2 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy, a pozostałe mleko zagotować do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszając zagotować, odstawić do wystudzenia.
Masło o takiej samej temperaturze jak budyń utrzeć na krem do spienionego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń cały czas ucierając.

Zimne ciasto na wierzchu posmarować całym kremem budyniowym i wyrównać dla dekoracji ciasto można polać polewa czekoladowa lub posypać startą czekoladą.





Ciasto z rabarbarem piekły też :
http://doowa.blogspot.com/.../fale-dunaju-z-rabarbarem...
 http://slodkababeczkaks.blogspot.com/.../babeczki...
 http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/.../ciasto...
 http://www.mojewypiekiinietylko.com/.../placek.../...
  http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../fale...
i Lidia Wesolowska Rabarbarowa rewolucja

4 komentarze:

  1. Super, dodatek kremu budyniowego z pewnością dodał elegancji i słodkości! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) konkurs bardzo fajny i chętnie wezmę w nim udział :)

      Usuń
  2. Mmm, rabarar... Uwielbiam :)
    Ciacho wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody