Zupy kremy w moim domu pojawiają się od wielkich dzwonów dlatego, że moja rodzina woli zupy z widocznymi dodatkami i oczywiście z wkładką, ale dzisiaj tak przy piątku postanowiłam zrobić krem z pieczarek z dodatkiem chrupiących grzanek i nawet im smakował :)
Zupa krem z pieczarek
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
plasterek selera
40 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 kostka bulionowa pieczarkowa
100 gram serka topionego śmietankowego
przyprawy
dodatkowo:
czerstwe pieczywo
wykonanie:
Marchew i pietruszkę oraz seler pokroić w większą kostkę i zalać litrem wody, dodać kostkę bulionową i pod przykryciem gotować do miękkości pod koniec dodać pokrojony w kostkę serek topiony i rozpuścić w goracym bulionie.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle
dodać do garnka z zupą i jeszcze gotować kilka minut, następnie całość zmiksować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Czerstwe pieczywo ( kilka kromek) pokroić w małą kosteczkę i zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku.
Grzanki podczas smażenia należy mieszać, aby się nie przypaliły.
Zupę podawać posypana grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz