Czas pomyśleć o babkach bo Wielkanoc już się zbliża wielkimi krokami u mnie na pewno będzie ta babeczka bo bardzo nam smakowała. Choć do świątecznej babki użyję tylko tradycyjnych wiórek kokosowych, aby była biała w środku tym razem zsypałam kolorowe przez co uzyskałam fajny kolorek bo smak jest bez zmian czyli pyszny :) Przepis na babeczkę znalazłam w starym numerze gazetki " Gotuj krok po kroku"
Kokosowa babeczka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
1 szklanka mleka
1 cytryna
wykonanie:
Cukier i olej zmiksować razem, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku ( powstanie coś w rodzaju słodkiego majonezu). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać do małymi porcjami na zmianę z mlekiem i wiórkami kokosowymi do utartych jajek, kiedy wszystkie składniki się połączą to do ciasta dodać otartą skórkę z cytryny.
Długą foremkę taką jak do keksa 10 cm na 40 cm wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać całe ciasto.
Piec w nagrzanym do 160 st piekarniku około 80 minut po upieczeniu i wystudzeniu babkę po wierzchu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
Zapraszam do udziału w akcji "Wielkanocne Babki 2015" :)
OdpowiedzUsuńhttp://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
Bardzo dziękuję za zaproszenie na pewno skorzystam :)
UsuńTakie babki to rewelacja.Są wyjątkowo puszyste;)
OdpowiedzUsuńTa była pyszna i bardzo mi przypadła do gustu :)
UsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMusiała pięknie pachnieć kokosem :)
OdpowiedzUsuńKokos tutaj odwalił większość roboty, pachniał zniewalająco :)
Usuń