środa, 25 marca 2015

Pasztet z pieczarkami

Jakiś czas temu robiłam w domu pasztet z pieczoną papryką który był przepyszny wtedy też pomyślałam, ze następny będzie z pieczarkami i tak właśnie zrobiłam.


Pasztet z pieczarkami 

1/2 kg mięsa drobiowego ja miałam gulaszowe
20 dag wątróbki drobiowej
1 duża cebula
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
10 dag masła
przyprawy:
Cebulę pokroić na ćwiartki i razem z całymi pieczarkami zrumienić na  oleju, następnie zdjąć z patelni, a na tłuszczu podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki mięso drobiowe i wątróbkę do mięsa dodać 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Kiedy mięso i warzywa wystygną przełożyć je do blendera, dodać pokrojone w kostkę masło, czosnek pokrojony w plasterki i dokładnie całość zmiksować na jednolitą pastę na koniec pasztet doprawić solą, pieprzem prawdziwym i niewielka ilością majeranku.
Przygotowany pasztet przełożyć do słoiczka i schłodzić.









3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody