poniedziałek, 16 marca 2015

Kukurydziane naleśniki

Kukurydziane naleśniki i dodatki czyli to na co mamy w danej chwili ochotę są pysznym daniem na obiad, pysznym i bardzo sycącym czy dietetycznym to już kwestia tego jak na nie spojrzymy :)


Kukurydziane naleśniki 

25 dag mąki kukurydzianej
25 dag maki pszennej
2 jajka
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
około 700 ml gazowanej wody
dodatkowo:
2 piersi z kurczaka
kapusta pekińska 1/2 główki
papryka czerwona
cebula
ogórek kiszony
kukurydza
majonez
keczup
wykonanie:
Połączyć obie mąki, dodać sól, olej oraz jajka przy pomocy miksera mieszać dolewając wodę do uzyskania troszkę gęstszego ciasta jak na tradycyjne naleśniki. Rozgrzać największą patelnię jaką mamy i na niewielkiej ilości oleju usmażyć naleśniki, odstawić je do wystudzenia.

Mięso ja usmażyłam w papirusie czosnkowo-ziołowym, ale można tradycyjnie w przyprawach. Usmażone mięso wystudzić i pokroić w plasterki.

Kapustę poszatkować i wymieszać z dodatkiem soli oraz pieprzu ziołowego, paprykę, cebulę oraz ogórka pokroić w paseczki (tutaj mamy też otwarte możliwości bo tylko kapusta jest konieczna, a resztę możemy dowolnie komponować)

Naleśnika posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu na dowolnie ułożyć warzywa, mięso i kukurydzę, założyć jeden bok tak, aby stanowił dół i zwinąć lub złożyć tak, aby całość nam nie wypadała.

Można też wszystko uszykować i postawić na stole tak, aby biesiadnicy sami sobie złożyli obiad :)





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody