Takie ciasto nie jest, ani bardzo trudne, ani bardzo drogie, ale bardzo, bardzo smaczne.
Mi w przygotowaniu tego ciasta pomogła przesyłka od firmy vog która wysłała do mnie paczkę z pysznymi bakaliami.
Drożdżowe ciasto z morelkami
1/2 kostki margaryny
2 łyżki oleju
3,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
20 dag suszonych moreli KRESTO
3 jajka
Wykonanie:
Z opakowania moreli odłożyć 3-4 sztuki i pokroić w je w cieniutkie paseczki, resztę pokroić w kosteczkę.
Margarynę rozpuścić i przestudzić w ciepłym mleku rozrobić drożdże.
Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mleko z drożdżami, 2 całe jajka i 1 żółtko oraz przestudzoną margarynę wymieszaną z olejem przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać dokładnie ciasto( robimy to łyżką bo ciasto jest dosyć luźne i cały czas klei się do ręki).
Kiedy ciasto mamy już ładnie wyrobione to dodajemy do niego morele pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją wyrośniętym ciastem po wierzchu posmarować białkiem z trzeciego jajka, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 35 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku cytrynowego, po wierzchu posypać paseczkami z moreli.
wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńbo takie właśnie jest :)
UsuńChetnie zjadłabym kawałeczek, uwielbiam drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń