Krucho-serowy przekładaniec
20 dkg margaryny
40 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 jajka
Masa serowa:
500 ml śmietany 30%
35 dag serka homogenizowanego waniliowego
10 dag białej czekolady
1 opakowanie żelatyny-fix deserowej
Wykonanie:
Margarynę
rozetrzeć z mąką i cukrem jak na kruszonkę, dodać jajka i zagnieść
szybko ciasto które schłodzić w lodówce. Dużą blaszkę taką jak jest na
wyposażeniu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na
nim ciasto, następnie ciasto pociąć na cztery równe pasy na taką
szerokość, aby po upieczeniu ciasto pasowało do szerokości i długości
formy keksowej.
Piec 10 minut w temp.200st, po upieczeniu wystudzić.
Masa serowa:
Śmietanę podgrzać razem z czekoladą do momentu jej
rozpuszczenia, następnie wystudzić i schłodzić. Żelatynę przygotować
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zimną śmietanę ubić na koniec
połączyć ją z serkiem waniliowym i żelatyną, odstawić na kilka minut do
lodówki, aby troszkę całość zgęstniała.
Jeden pasek upieczonego i
wystudzonego ciasta ułożyć na dnie wyłożonej papierem do pieczenia
formie keksowej i na nim rozłożyć kilka łyżek masy serowej, kolejno
układać ciasto i masę do wyczerpania się składników, ostatnią warstwą
musi być masa serowa.
Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście godzin
do zastygnięcia i zmięknięcia ciasta. Po zastygnięciu ciasto dowolnie
udekorować u mnie dekoracją są serduszka z galaretki i wiórki z mlecznej
czekolady.
Lubię takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń