Ciasto z bezą i orzechami
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny
6 żółtek
5 łyżek cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy z cukrem
25 dag margaryny
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
20 dag posiekanych orzechów włoskich
2 słoiczki powideł
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wlać żółtka jajek i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce ( wychodzi dość luźne)
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę.
Dwie formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na pół i rozciągnąć je w formach na cieście rozsmarować powidła, a na nich ubite białka i po wierzchu posypać orzechami.
Piec w temp. 180st około 25 minut.
Połowę mleka zagotować i do gotującego się wlać budyń i mąkę wymieszaną w drugiej szklance mleka, gotować do zgęstnienia i wystudzić. Zimny budyń dodawać porcjami do utartej margaryny i ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
wygląda bardzo smacznie, podobne ciasto trochę do pychotki:)
OdpowiedzUsuńJest smaczne, a co do nazwy to może i to takie samo ciasto bo z ich nazwami różnie bywa.
Usuń