poniedziałek, 3 lutego 2014

Klasyk czyli wuzetka

Wuzetka to klasyk wśród ciast jest to też chyba jedno z ulubionych ciast wielu osób w moim domu rozchodzi się w tempie rekordowym.
Nie jest to może taka prawdziwa na tradycyjnej recepturze, ale jest bardzo pyszna i rozpływa się w ustach.

Klasyk czyli wuzetka

Ciasto;
7 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
6 łyżek oleju
Dodatkowo:
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wiśniówki
3/4 słoika dżemu wiśniowego
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
20 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i jeszcze chwilkę razem ubijać. Sztywną bezę z białek delikatnie wymieszać z żółtkami, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy ( 24 cm na 35 cm, piec w temp. 180st około 35 minut.

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, następnie przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec delikatnie połączyć z przestudzoną żelatyną, odstawić na kilka minut do lodówki, aby śmietana troszkę zgęstniała.

Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą wymieszaną z wiśniówką, dolny placek posmarować dżemem  na nim wyłożyć prawie całą śmietanę bo musimy zostawić niewielka ilość do dekoracji, przykryć drugim plackiem i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem, warstwa czekolady ma być wyraźnie wyczuwalna, ozdobić różyczkami z bitej śmietany.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody