poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto kokosowe -pychotka

Przepis na to ciasto przesłała mi znajoma, ciasto dla niej to smak dzieciństwa kojarzony z babcią. Przepis bardzo mi  się spodobał i już w trakcie czytania czułam smak tego ciasta, a że składniki jak i sposób wykonania był tak troszkę chaotycznie spisany i mało zrozumiały więc z oryginału powstała moja wersja choć dzisiaj gdybym robiła to ciasto to wsadziłabym tam jeszcze warstwę kwaśnego dżemu to dopiero byłaby pychotka :)))
Ciasto jest pyszne choć mało fotogeniczne :)

Ciasto kokosowe

Ciasto jasne: 
3 jajka 
3/4 szklanki mąki tortowe
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 szklanki cukru 
Warstwa kokosowa: 
6 białek 
1 szklanka cukru pudru 
20 dag wiórek kokosowych 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 budyń waniliowy 
Krem: 
20 dag masła 
3 żółtka 
1/4 szklanki mleka 
3/4 szklanki cukru 
2 cukry waniliowe 
Dodatkowo: 
10 dag polewy czekoladowej 
do skropienia dowolny alkohol 

Wykonanie:
 Ciasto jasne :
Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ładnie ubitych białek ostrożnie dodać żółtka, wymieszać i delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (33 cm na 23 cm) i piec w temp. 180 st około 20-25 min.
Warstwa kokosowa:
Białka jajek ubić na sztywno dodać do nich cukier i nadal ubijać, aż uzyskamy bardzo sztywną bezę, następnie przesiać do niej proszek budyniowy i proszek do pieczenia na koniec dodać wiórki kokosowe.
 Taką sama jak wcześniej formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką, następnie wylać ciasto, wyrównać i piec w temp. 175 st około 30 min.
 Krem:
 Żółtka z wcześniej sparzonych jajek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zalać gorącym mlekiem i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i najlepiej robotem ubijać do uzyskania bardzo gęstej piany, wystudzić.
 Masło utrzeć w osobnej misce i w trakcie ucierania dodawać zimną pianę ma powstać lśniący krem.

Ciasto jasne dokładnie skropić alkoholem ja miałam resztkę szampana więc nim skropiłam na ciasto wyłożyć cały krem i przykryć całość ciastem kokosowym, wierzch polać rozpuszczoną polewą kokosowa i schłodzić.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody