Dzisiaj u mnie w domu był taki mały trening przed czwartkiem i razem z Olą zrobiłyśmy takie pyszne paczki. W pierwszym zamyśle miały to być paczki w kształcie serca z nadzieniem budyniowo-ajerkoniakowym, ale po zakończeniu prac nad nimi Hania spojrzała i z poważną minką stwierdziła, że to wygląda jak kanapki więc już tak zostało, a my do kawy mieliśmy Pączkowe kanapeczki :)
Pączkowe kanapeczki
4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
6 dag masła
2 jajka
2 łyżki ajerkoniaku
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
Dodatkowo:
1.5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki ajerkoniaku
3/4 szklanki wiśni z kompotu bez pestek
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku tylko o temperaturze pokojowej, następnie
dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na
puszysta masę, następnie dodać do nich przesianą mąkę, sól, rozpuszczony
i przestudzony tłuszcz oraz drożdże i alkohol, zagnieść gładkie ciasto(
jest troszkę luźne).
Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na kilka
godzin do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i
delikatnie na niej je rozciągnąć, foremką wyciąć kształt pączków i
zostawić na stolnicy jeszcze na 30 min.
Smalec (najmniej trzy kostki)
rozpuścić i usmażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po
usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i
wystudzić.
Budyń ugotować na mleku i po przestudzeniu wymieszać z ajerkoniakiem.
Zimne pączki przeciąć na pół i dół posmarować zimnym budyniem na nim
ułożyć wiśnie i przykryć drugą częścią pączka, wierzch posypać cukrem
pudrem.
Pączki można też ozdobić lukrem wtedy nabierają jeszcze ładniejszego wyglądu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz