czwartek, 14 lutego 2013

Serduszkowy tort

Jak Walentynki to Walentynki i u mnie też nie mogło w tym dniu zabraknąć czegoś słodkiego do kawy. Zresztą jak wiecie u mnie słodkie jest zawsze lub prawie zawsze choć dzisiaj ma to ten odświętny charakter.


Serduszkowy tort

Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa różowa:
1/2 litra czerwonego soku np. Pycholandia
1 budyń śmietankowy
Warstwa biała:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
czerwona galaretka
Wykonanie:
  Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy)
Ciasto piec w temp. 170st około 25min.


Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie, a w górnym foremka wyciąć serduszka.
Budyń ugotować na soczku i po przestudzeniu w całości wyłożyć na  ciasto wyłożone w tortownicy na budyniu ułożyć biszkopty i posmarować ubitą śmietaną połączoną z gęstniejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 3/4  szklanki wody.
Krążek z wyciętymi otworami delikatnie ułożyć na śmietanie i posypać cukrem pudrem w wycięte serca wlać tężejącą czerwoną galaretkę.








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody