środa, 13 lutego 2013

Pikantne serduszka

Ja dzisiaj nada w klimacie serduszkowym, zdaję sobie sprawę z faktu, ze serca bija ostatnio po oczach z każdego kąta, ale to taki czas. Ja lubię serduszka i nie przeszkadzają mi, więc dzisiaj totalne szaleństwo bo pikantne pierogi w kształcie takim jak widać:)
Powiem jeszcze, że były pyszne !

Pikantne serduszka

Ciasto: 
23 dag mąki pełnoziarnistej 
10 dag margaryny 
2 łyżki przecieru  pomidorowego 
2 łyżki wody 
Nadzienie: 
1 duży ziemniak 
1 marchewka 
1/2 czerwonej cebuli 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią 
1/2 łyżki posiekanego lubczyku 
szczypta chilli 
1/2 łyżeczki curry 
kolorowy pieprz 
Dodatkowo: 
mleko 
sól morska u mnie sól morska prowansalska 
Wykonanie:



Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko.
 Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.

 Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce.

 Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi.

 Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską.
Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką ja podałam z pomidorami.






4 komentarze:

  1. Ojej, nie wiem, czy miałabym cierpliwość, żeby je robić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaś, pracy przy nich tyle co przy tradycyjnych pierogach, Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Tylko czy na zimno smakują równie dobrze? Bo taka wersja by mnie interesowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak, mi na ciepło smakowały bardziej, ale te co zostały do dzisiaj też były niczego sobie choć ciasto straciło swoją chrupkość:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody