Przepis na to ciasto przesłała mi znajoma, ciasto dla niej to smak dzieciństwa kojarzony z babcią. Przepis bardzo mi się spodobał i już w trakcie czytania czułam smak tego ciasta, a że składniki jak i sposób wykonania był tak troszkę chaotycznie spisany i mało zrozumiały więc z oryginału powstała moja wersja choć dzisiaj gdybym robiła to ciasto to wsadziłabym tam jeszcze warstwę kwaśnego dżemu to dopiero byłaby pychotka :)))
Ciasto jest pyszne choć mało fotogeniczne :)
Ciasto kokosowe
Ciasto jasne:
3 jajka
3/4 szklanki mąki tortowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
Warstwa kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
Krem:
20 dag masła
3 żółtka
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
do skropienia dowolny alkohol
Wykonanie:
Ciasto jasne :
Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie
dodać cukier i nadal ubijać. Do ładnie ubitych białek ostrożnie dodać
żółtka, wymieszać i delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia
blaszki (33 cm na 23 cm) i piec w temp. 180 st około 20-25 min.
Warstwa kokosowa:
Białka jajek ubić na sztywno dodać do nich cukier i nadal ubijać, aż
uzyskamy bardzo sztywną bezę, następnie przesiać do niej proszek
budyniowy i proszek do pieczenia na koniec dodać wiórki kokosowe.
Taką
sama jak wcześniej formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i
delikatnie posypać mąką, następnie wylać ciasto, wyrównać i piec w temp.
175 st około 30 min.
Krem:
Żółtka z wcześniej sparzonych jajek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,
następnie zalać gorącym mlekiem i postawić miskę na garnku z gotującą
się wodą i najlepiej robotem ubijać do uzyskania bardzo gęstej piany,
wystudzić.
Masło utrzeć w osobnej misce i w trakcie ucierania dodawać
zimną pianę ma powstać lśniący krem.
Ciasto jasne dokładnie skropić alkoholem ja miałam resztkę szampana więc
nim skropiłam na ciasto wyłożyć cały krem i przykryć całość ciastem
kokosowym, wierzch polać rozpuszczoną polewą kokosowa i schłodzić.
piękne, pyszne ciasto! uwielbiam kokos
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam kokos, a tutaj jest bardzo wyczuwalny :)
Usuńmmm,pycha:)
OdpowiedzUsuńPycha, pycha :)
Usuń