poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto z masą jabłkową

Ciasto jest czymś w rodzaju jabłecznika ma delikatny i mięciutki biszkopcik oraz smaczną lekko kwaskowa masę. Bardzo lubię to ciasto bo jest bardzo prościutkie i bardzo pyszne. Ciasto upiekłam na urodziny Hani i tak jak zawsze rozeszło się migiem choć  był jeszcze sernik i tort.

Ciasto z masa jabłkową

Ciasto: 
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
1.5 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa jabłkowa: 
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa 
2 łyżki cukru 
1/2 szklanki wody 
Dodatkowo: 
biała czekolada 
2 łyżki mleka 
1/4 szklanki herbaty + 1 łyżka soku z cytryny

  Wykonanie:
Ciasto:
 Białka jajek wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli, następnie ubić do uzyskania bardzo sztywnej piany do której dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do ubitej bezy i bardzo ostrożnie wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie delikatnie połączyć z jajkami. 
Ciasto wylać do prostokątnej formy (33cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min
Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki oba nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem cytrynowym. 
Jeden placek ułożyć ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem. 
Wierzch ciasta polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić. Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 Masa jabłkowa: 
Jabłka obrać i pokroić w plasterki (nie muszą być bardzo drobno) do jabłek dolać wodę i dodać cukier, następnie postawić na gazie i zagotować delikatnie mieszając, jabłka mają zmięknąć, ale się rozpaść do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, następnie odstawić do wystudzenia.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody