Ciasto jest czymś w rodzaju jabłecznika ma delikatny i mięciutki biszkopcik oraz smaczną lekko kwaskowa masę. Bardzo lubię to ciasto bo jest bardzo prościutkie i bardzo pyszne. Ciasto upiekłam na urodziny Hani i tak jak zawsze rozeszło się migiem choć był jeszcze sernik i tort.
Ciasto z masa jabłkową
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
biała czekolada
2 łyżki mleka
1/4 szklanki herbaty + 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli,
następnie ubić do uzyskania bardzo sztywnej piany do której dodać
cukier i nadal ubijać, aż beza będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do
ubitej bezy i bardzo ostrożnie wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i przesiać, następnie delikatnie połączyć z jajkami.
Ciasto
wylać do prostokątnej formy (33cm na 22 cm) wyłożonej papierem do
pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min
Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki oba nasączyć herbatą
wymieszaną z sokiem cytrynowym.
Jeden placek ułożyć ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą
masę jabłkową, przykryć drugim plackiem.
Wierzch ciasta polać
rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić. Ciasto
odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki (nie muszą być bardzo drobno) do
jabłek dolać wodę i dodać cukier, następnie postawić na gazie i
zagotować delikatnie mieszając, jabłka mają zmięknąć, ale się rozpaść do
gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia,
następnie odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz