Dzisiaj się rozszalałam i na kolację zrobiłam placuszki z ryżu podane z ciepłym sosem jagodowym.
Placuszki wyszły pyszne takie puchate i pachnące, a sos dodawał im dodatkowo uroku.
Racuszki autorstwa Iwony
3 szklanki ugotowanego ryżu ja użyłam długo ziarnistego ryżu Uncle Ben's
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos jagodowy:
2 szklanki mrożonych jagód
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ryż ugotować i przestudzić, dodać do niego jajka, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleczko, wymieszać dokładnie, aby powstało gładkie, gęste ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć malutkie i rumiane racuszki.
Jagody wymieszać z cukrem i zagotować( nie gotujemy długo, a tylko do momentu zaparzenia się jagód)
Ciepłe racuszki posypać cukrem pudrem i podawać z jagodowym sosem do sosu można dodać troszkę śmietanki.
Przepis dodaję do akcji
Racuszki czy placuszki, zawsze pyszne :) Chociaż takich ryżowych nie jadłam. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są pyszne i nie trzeba gotować do nich specjalnie ryżu z powodzeniem można użyć ten który nam czasami zostaje z obiadu.
UsuńPyszne ;)
OdpowiedzUsuńz pysznym mleczkiem kokosowym!
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe dodaje im wyjątkowego aromatu, pachną w czasie smażenia tak, że trudno doczekać się końca.
Usuń