Już jakiś czas temu obiecałam dzieciom w domu gofry, a w pracy Ewci przepis. Zwlekałam i zwlekałam bo zawsze coś innego mi przyszło do głowy, aż wreszcie dzisiaj nadszedł ich czas:).
Gofry jak zawsze wyszły mięciutkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz tylko dzisiaj dla odmiany zamiast z bitą śmietanką były z cynamonowymi jabłuszkami. Po prostu niebo w g..., moja Ola która wróciła do domu i od progu powitał ją pyszny zapach stwierdziła, ze to "jabłuszka jak ze snów"
Gofry z jabłuszkami
1/2 kostka margaryny
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 i 3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
4 ładne jabłka
4 łyżki cukru do jabłek
1 łyżka wody
1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiać do wysokiego naczynia
i na sucho wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać do
suchych składników rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka oraz
mleko. Najlepiej mikserem ubić gładkie ciasto, ubijać kilka minut do
uzyskania pęcherzyków powietrza.Nagrzać w między czasie gofrownicę i
smażyć kolejno gofry około 8 min każdy.
Gorące gofry odstawić na stojąco
najlepiej na kratce ja swoje wstawiam między rusza od grilla w
mikrofali.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę na patelni rozpuścić cukier z wodą i
dodać do niego pokrojone jabłka, delikatnie potrząsając patelnia smażyć
kilka minut, aż jabłka zmiękną na koniec wymieszać z cynamonem,
ewentualnie posypać jeszcze dodatkowo cukrem pudrem.
A to tak odbiegając od tematu gofrów, kilka zdjęć bardzo udanej wyprawy do lasu:)
Piękne fotki, aż miło popatrzeć, taka jesień bardzo mi odpowiada, tyle grzybków :-)
OdpowiedzUsuńTo jest to!Wreszcie znalazłam najlepszy przepis na ciasto gofrowe,wychodzą cudownie chrupiące a w środku mięciutkie-takie trochę biszkoptowe,jednym słowem-pychota!Robiłam gofry z naprawdę wielu przepisów ale dopiero ten spełnił moje oczekiwania co do gofrów idealnych.Wykorzystałam tą mąkę z Lubelli i muszę przyznać,że nadaje się znakomicie,ciasto jest jaśniutkie a nie szare jak to się czasem zdarza.Jabłka do gofrów smażę na patelni w soku wyciśniętym z jednej pomarańczy,proszę spróbować mają wyjatkowy smak i piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńDokładnie to jest to :) ja je uwielbiam i też niby próbuję innych przepisów, ale ten jest jednak ten naj co do mąki to jedna z moich ulubionych i do wypieków tylko jej używam. Następnym razem tak spróbuję z jabłuszkami bo na pewno są pyszne :)
UsuńPozdrawiam :)