Dzisiaj zabrałam moim znajomym do pracy ciasto, upiekłam je specjalnie dla nich i jestem strasznie zadowolona bo wszystkim bardzo smakowało. Było to moje sprawdzone ciasto i jedno z niewielu które u mnie pojawia się częściej i zawsze znika jako jedno z pierwszych. Nie jest to do końca jabłecznik, ale dominują w nim jabłka dlatego nazywam to jabłecznikiem.
Pyszny jabłecznik
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1/2 litra soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
6 średniej wielkości jabłek
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Białka wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli,
następnie ubić do uzyskania sztywnej piany, dodać do niej cukier i nadal
ubijać, aż będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do ubitej bezy i bardzo
ostrożnie wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie delikatnie połączyć z jajkami. Ciasto wylać do
prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 30 min.
1 szklankę soku zagotować w drugiej rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się soku, ugotować jak budyń do gorącego dodać jabłka starte na grubych oczkach tarki, wymieszać.
Śmietanę wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody( żelatynę przestudzić).
Ciasto po przestudzeniu przeciąć na dwa blaty, dolny ułożyć ponownie w formie skropić dowolnym alkoholem i posmarować całą masą z jabłkami na niej ułożyć 1/2 bitej śmietany, przykryć drugim plackiem i posmarować resztą śmietany. Wierzch ciasta dowolnie udekorować i schłodzić.
pyszny i piękny. wygląda na bardzo delikatny :)
OdpowiedzUsuńTaki też jest, rozpływa się w ustach
UsuńŚliczne ciasto:)robię podobne ciasto bo moje dzieci je uwielbiają ale zawsze dodaję jabłka prażone(z Lidla)ponieważ szybciej a do tego bita śmietana.
OdpowiedzUsuńMoże jest i szybciej, ale tak smakuje całkiem inaczej.
Usuńoj tak :) smakowało i robiło furrorę :) czy tam były jabłka czy gruszki a może ananas ;) <3
OdpowiedzUsuń