Kupiłam jakiś czas temu krem w proszku do eklerów i tak leżał i leżał, aż dobiegł prawie do końca termin przydatności do spożycia. Eklerki lubię choć one mnie mniej gdyż nigdy nie wychodzą takie jak ja bym chciała. Był problem co zrobić z kremem i padło na to ciasto, takie troszkę dla leniwych bo przygotować je można z gotowców:).
Całość ładnie się prezentuje i nie gorzej smakuje.
Smaki jesieni
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 gruszki
1 opakowanie kremu do eklerów
350 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
dowolny winogron
nutella
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka ostrożnie połączyć z ubitą pianą i następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym oraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem prostokątnej formy i upiec w temp. 180 do 25 min.
Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i obgotować w 1 szklance wody z dodatkiem 1 łyżeczki soku z cytryny i 2 łyżek cukru.
Zimne ciasto przekroić na dwa blaty, dolny ponownie umieścić w blaszce i posmarować całym kremem na nim ułożyć zimne gruszki pokrojone w plasterki i przykryć drugim blatem od spodu posmarowanym nutellą.
Śmietanę ubić z cukrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody(żelatynę dodajemy dopiero jak przestygnie)
Wierzch ciasta posmarować śmietana i ułożyć na niej kulki winogron.
Ciasto odstawić do lodówki, aby całkiem zastygło.
fajne jesienne kolorki :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuń:) Było bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń