piątek, 21 września 2012

Serowo-jabłkowe rożki

Dzisiejsze ciasteczka to efekt wczorajszego działania w kuchni więc dzisiaj Hania zagląda mi przez plecy i tylko wzdycha na wspomnienie wczorajszego dnia:)
Ciasteczka wyszły bardzo smacznie i pachnąco choć na ciepło mi smakowały najbardziej, ale są bardzo proste i smaczne więc pewnie jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu.
Przepis na samo ciasto pochodzi z takiego starego przepisu na ciasteczka z dżemem choć moim zdaniem w takiej wersji jest 100 razy lepszy.

Serowo-jabłkowe rożki

Ciasto: 
25 dag margaryny 
25 dag białego chudego sera 
1,3/4 szklanki mąki 
1 jajko 
3 łyżki cukru 
Nadzienie jabłkowe: 
1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek 
1 łyżeczka cynamonu 
cukier 
Dodatkowo: 
1 jajko do posmarowania 
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
 Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto. 

Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
 Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty. 
Gotowe rożki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem.
 Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie. 







2 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wyglądają, sama z chęcią bym takiego rożka teraz do kawy zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają, ciekawe takie połączenie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody