Jesienne wydanie sernika :) róża teraz na krzakach wygląda jak cudowne korale. Gdym znalazła większy i dziko rosnący krzak to sama bym zrobiła konfiturę do tego sernika, a tak musiałam użyć kupnej.
Sernik z konfiturą różaną
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Ciasto serowe:
70 dag sera białego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki konfitury z owoców róży
dodatkowo:
konfitury z owoców róży
polewa czekoladowa
dowolny poncz do nasączenia
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem na
sztywno bezę, delikatnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do tortownicy i piec do 20min w
temp.180st
Ciasto serowe:
Ser utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na
gładki krem, dodać budyń, proszek do pieczenia i na koniec konfitury
różane, wszystko dokładnie wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z
białek, ciasto wylać do takiej samej tortownicy jak piekliśmy wcześniej
biszkopt. Piec w temp 180st, niestety ja zapomniałam popatrzeć na
zegarek i musiałam to robić na oko.
Zimny biszkopt przekroić na dwa
placki i dokładnie nasączyć ponczem, spód posmarować konfiturą różaną,
położyć na nim ciasto serowe i przykryć drugim plackiem biszkoptowym też
posmarowanym konfiturą .
Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie
udekorować.
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńu mnie też różanie dziś:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, aż ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuń