sobota, 22 września 2012

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

No i miało być to ciasto na dzisiaj, ale jakoś tak wyszło, że na blaszce zostały tylko okruszki, chyba mam jakieś myszki w domu :)
Jabłek w domu cała masa więc dzisiaj trzeba upiec drugie ciasto, a najlepiej dwa bo może się jeszcze okazać, że do niedzielnej kawy będzie herbatnik kupiony w sklepie. Tak swoją droga to zastanawiam się gdzie ten mój chłopak to mieści bo brzuch mu się chowa w spodniach i nie przekroczył liczby trzech x na metkach, widocznie jego ruchliwość ma tutaj zbawienny wpływ. Los bywa widocznie bardzo niesprawiedliwy bo ja gdybym tylko jadła połowę z tego słodkiego co on to musiałaby drzwi w domu poszerzać :)
Wracając do ciasta powiem tylko, że wyszło pysznie było kruche, a jednocześnie wilgotne i pięknie pachniało mieszanką cynamonu i orzechów.

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

Ciasto: 
25 dag margaryny 
3 szklanki mąki 
1/2 szklanki cukru 
5 żółtek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie jabłkowe: 
1 kg jabłek 
3 łyżki cukru 
3 łyżki grubo mielonych orzechów 
1 łyżeczka cynamonu 
Beza: 
5 białek 
1/2 szklanki cukru 
5 dag zmielonych orzechów 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
3 łyżki kwaśnych powideł 
cukier puder do posypania
Wykonanie:
 Ciasto: 
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić. 
Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami. 
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto.
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach.
 Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta. 
Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić. 




4 komentarze:

  1. Mmm, ale mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, pyszności, same dobroci tam w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest pyszne i rozchodzi się w jeden dzień, oczywiście u mnie w domu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody