W tle cały czas słyszę odgłosy meczu i ostre słownictwo mojego męża po ostatniej bramce, a ja nic do piłki nie mam, ale wolę trzymać się z boku i dodać przepis na szybciutkie ciasto. Ciasto powstało z ostatnich już chyba w tym roku truskawek jakie urosły na mojej działce, coś ten sezon truskawkowy był bardzo króciutki i zanim na dobre się zaczął to już się kończy. Na działce już pustki, na targu ceny idą koszmarnie w górę i trzeba przerzucić myśli już chyba w stronę innych owoców. Udawany drożdżowy to szybkie ciasto które z wyglądu przypomina drożdżowy, a w smaku pomieszanie ucieranego z biszkoptem.
Udawany drożdżowy
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
około 2 szklanek owoców ja miałam truskawki i rabarbar
Lukier;
3\4 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do
białości, do masy jajecznej delikatnie i małymi porcjami dodawać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu
śmietankowego pod koniec do gotowego ciasta dodać olej.
Ciasto wylać
do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np. bułką tartą,
na wierzchu ułożyć owoce wcześniej pokrojone w plasterki.
Piec do 40 min
w temp. 150st.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem
przygotowanym z cukru, soku cytrynowego i kilku kropli wody.
Moze i udawany, ale na pewno rownie smaczny jak prawdziwy :)
OdpowiedzUsuńOj i to bardzo smaczny, a przy tym łatwiejszy :)
Usuń