Dzisiaj mam taki szczególny dzień od rana i nawet jest mi troszkę szkoda, że już się prawie kończy.
Jednak zanim się skończy podzielę się z tymi co oczywiście mają ochotę, pysznym serniczkiem na zimno. Ciasto było zastępstwem dla tradycyjnego urodzinowego torta i spisało się w tej roli doskonale.
Tort serowy z truskawkami
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg sera waniliowego homogenizowanego ja kupuję taki w wiaderku z pokruszona laska wanilii
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
1.5 kg truskawek
galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywno dodać cukier i jeszcze ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystko połączyć. Ciasto wylać do dużej tortownicy ja mam 30 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 30 min.
Masa serowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić razem z żelatyna w 1.5 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Ser wymieszać z cukrem i dolać cały czas mieszając zimną galaretką na koniec delikatnie połączyć z ubitą wcześniej śmietaną na koniec dodać połowę pokrojonych truskawek.
Zimne ciasto wyjąć z formy, przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie i wylać na nim całą masa serową, przykryć drugim krążkiem. Wierzch ciasta dokładnie obłożyć warstwą truskawek i zalać gęstniejącą już galaretką truskawkową, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, aby dobrze nam zastygło.
Wygląda imponująco! Pysznie!
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńWitam:) Mam pytanie. Czy w masie serowej, galaretkę cytrynową, mogę zastąpić na przykład, truskawkową? Z góry dziękuje za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać dowolną galaretkę, ale trzeba pamiętać, że masa serowa wtedy zmienia kolor. Galaretka cytrynowa daje niewidoczną zmianę.
UsuńRozumiem i dziękuje:) I raczej, nie będzie problemu jeśli zmieni kolor. Będą się wszyscy zajadać:) Mam nadzieję, że wyjdzie mi równie apetyczny co na zdjęciu:)
UsuńBędą się zajadać bo ciasto jest pyszne i w 100% sprawdzone u mnie gościło już w wersji z malinami, brzoskwiniami lub klasycznie bez owoców tylko z galaretką. Polecam spróbować, a rodzinie na pewno zasmakuje.
UsuńDziękuje ślicznie:) Dziś zabieram się do roboty. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego:)
Usuń