sobota, 9 czerwca 2012

Najłatwiejszy chlebek

Z chlebem od zawsze jestem na bakier i na 10 prób jego upieczenia tylko jedna lub dwie kończą się powodzeniem dlatego też poszukuję uparcie łatwych i nie stwarzających kłopotów przepisów. Ten przepis właśnie taki jest,  pyszny i bardzo łatwy z tej porcji wychodzi duży bochenek. 
Pewnie przez kłopoty jakie mam z chlebkiem, dostałam dzisiaj piękną książkę właśnie o wypieku chleba i bułek więc w najbliższym czasie będą kolejne próby:) 

Najłatwiejszy na świecie chlebek

1\2 kg mąki pszennej typ 650 
1 jajko 
300 ml kefiru 
5 dag drożdży
1\2 łyżki soli3\4 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w 1 łyżce ciepłej wody i odstawić na kilka minut w tym czasie przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz cukrem. Do miski z mąką dodać jajko, kefir o temperaturze pokojowej i drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na minimum 90 min do wyrośnięcia po tym czasie uformować bochenek i delikatnie posypać po wierzchu mąką.
 Piekarnik nagrzać do temp.200st i do gorącego wstawić chleb, piec 40 min po upieczeniu zostawić do wystudzenia. 










3 komentarze:

  1. Piękny! Domowy chleb każdy jest wyjątkowy i najlepszy!!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, a faktycznie nie ma lepszego chleba jak tan pieczony w domu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody