Pewnie przez kłopoty jakie mam z chlebkiem, dostałam dzisiaj piękną książkę właśnie o wypieku chleba i bułek więc w najbliższym czasie będą kolejne próby:)
Najłatwiejszy na świecie chlebek
1\2 kg mąki pszennej typ 650
1 jajko
300 ml kefiru
5 dag drożdży
1\2 łyżki soli3\4 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w 1 łyżce ciepłej
wody i odstawić na kilka minut w tym czasie przesiać mąkę i wymieszać z
solą oraz cukrem. Do miski z mąką dodać jajko, kefir o temperaturze
pokojowej i drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na minimum 90 min do wyrośnięcia po tym czasie uformować bochenek i delikatnie posypać po wierzchu mąką.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i do gorącego wstawić chleb, piec 40 min po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Piękny! Domowy chleb każdy jest wyjątkowy i najlepszy!!! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękny jest:-0
OdpowiedzUsuńDziękuję, a faktycznie nie ma lepszego chleba jak tan pieczony w domu.
OdpowiedzUsuń