Bułeczki z jagodami
1 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
5 dag drożdży
1/2 litra mleka
12 dag masła
Dodatkowo:
około 1 litra jagód
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku razem z 1 łyżką cukru i mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru, dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką i większą szklanką wyciąć krążki, dnem mniejszej szklanki maczanym w mące w krążkach zrobić dołki. przełożyć ja na natłuszczoną blaszkę i każdą posmarować jajkiem.
Jagody wymieszać z cukrem i suchym budyniem, następnie łyżką lekko je ubijając ułożyć w otworach na bułeczkach. Bułki przed pieczeniem jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, można je dodatkowo posypać kruszonką.
Piec w temp. 180st do 25 min.
buleczki z jagodami sa najlepsze na swiecie!
OdpowiedzUsuńJa bym teraz taką bułeczkę spałaszowała! :)
OdpowiedzUsuńja bym teraz taką bułeczkę spałaszowała!
OdpowiedzUsuńTakie ciepłe drożdżówki są pyszne i też już mam chrapkę na nową porcję pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię bułeczki z jagodami pierwszy raz
OdpowiedzUsuńPrzepis wybrałam zupełnie przypadkowo
Wyglądają apetycznie
Mam nadzieję że wszystko pójdzie zgodnie z planem-przepisem
Pozdrawiam
Pozostaje mi tylko życzyć smacznego :) i czekać na Twoja opinię:)
UsuńPozdrawiam