Torcik z owocami
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa:
2 szklanki kompotu
25 dag masła
1 galaretka wiśniowa
1 budyń śmietankowy
Bita śmietana:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru białego
1 kg czereśni
truskawki
porzeczki
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli i na koniec dodać cukier, ubijać nadal do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (25 cm średnicy) i piec w temp. 180st , niestety ja musiałam robić to na "oko" bo nie sprawdziłam czasu.
Czereśnie wydrylować z pestek na patelni zrobić syrop z 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek wody do gęstego syropu dodać czereśnie bez pestek i zagotować w syropie, następnie odcedzić z syropu i wystudzić. Do odcedzonego syropu dolać wodę tak, aby płynu było 2 szklanki i na tym ugotować budyń do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Budyń z galaretką dokładnie wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem pod koniec ostrożnie wymieszać z czereśniami.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić, zimną żelatynę ubić ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.
Na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy wyłożyć całą masę budyniową na nią wyłożyć bitą śmietanę i posypać sporą ilością owoców, następnie ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
pyszny, letni torcik!
OdpowiedzUsuńAle kolorowo i soczyście :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że się denerwowali, że muszą tak dlugo czekać;) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń