poniedziałek, 11 czerwca 2012

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Trzeba było jakoś wykorzystać te kwaśne truskawki które kupiłam w sobotę i oprócz deseru powstało takie ciasto, wyszło prawie jak wuzetka z musem truskawkowym, ale bardzo pysznie i już jutro rano kawę wypiję tylko z dodatkiem śmietanki i pomarzę o kawałeczku tego ciasta :)


Ciasto czekoladowe                                                            

Ciasto; 
6 jajek
1 szklanka mąki 
4 łyżki kakao
1\2 szklanki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Mus truskawkowy: 
3 szklanki musu z truskawek1\2 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa 

1 łyżeczka żelatyny 
Bita śmietana: 
400 ml śmietany 30% 
3 łyżki cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: 
polewa czekoladowa

Wykonanie:
Ciasto: 
Białka ubić z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i jeszcze ubijać do uzyskania sztywnej piany. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
 Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia (30 cm na 20 cm) i piec w temp. 180st około 35 min. 
Mus:
 Z wcześniej przygotowanego musu odmierzyć 3 szklanki i wymieszać z cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki gorącej wody i odstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniało.
 Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.
 Zimne ciasto przekroić na dwa placki i dolny umieścić ponownie w formie na nim wyłożyć cały gęstniejący już mus i wstawić do lodówki, aby nam zastygł do końca, następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią ciasta, wierzch polać polewą czekoladową, schłodzić.





2 komentarze:

  1. Każde ciasto czekoladowe do mnie przemawia. Z musem truskawkowym musi smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody