Trzeba było jakoś wykorzystać te kwaśne truskawki które kupiłam w sobotę i oprócz deseru powstało takie ciasto, wyszło prawie jak wuzetka z musem truskawkowym, ale bardzo pysznie i już jutro rano kawę wypiję tylko z dodatkiem śmietanki i pomarzę o kawałeczku tego ciasta :)
Ciasto czekoladowe
Ciasto;
6 jajek
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1\2 szklanki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
3 szklanki musu z truskawek1\2 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto:
Białka
ubić z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i
jeszcze ubijać do uzyskania sztywnej piany. Do białek dodać żółtka i
delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z
kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia (30 cm na 20 cm) i
piec w temp. 180st około 35 min.
Mus:
Z wcześniej przygotowanego musu odmierzyć 3 szklanki i wymieszać z
cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki gorącej wody i
odstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniało.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną rozpuszczoną w
małej ilości wody.
Zimne ciasto przekroić na dwa placki i dolny umieścić ponownie w formie
na nim wyłożyć cały gęstniejący już mus i wstawić do lodówki,
aby nam zastygł do końca, następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć
drugą częścią ciasta, wierzch polać polewą czekoladową, schłodzić.
Każde ciasto czekoladowe do mnie przemawia. Z musem truskawkowym musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńOj:) właśnie tak smakowało, pozdrawiam
Usuń