sobota, 2 czerwca 2012

Serowe paluszki

Od dziecka dla mnie podstawą wycieczkowego plecaka były paluszki i było bez znaczenia czy to są solone z makiem lub sezamem, musiały być i już, zresztą lubię paluszki i często goszczą w moim domu. Nie raz robiłam próby w domu i próbowałam je upiec, za każdym razem wychodziło mi coś innego, nic nie przypominającego te ulubione, ale zawsze było to zjadliwe. Te są pyszne, chrupiące i całkiem inne, doskonała przekąska na wycieczki lub przegryzka zanim kiełbaska upiecze się na grillu.




Serowe paluszki                                                          

1 szklanka lekko ubita startego żółtego sera
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 szczypta soli
1 szczypta curry
1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
białko jajka
keczup pikantny Pudliszki
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, curry i proszkiem do pieczenia, dodać masło i rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki, następnie dodać ser i mleko, zagnieść ciasto. Na podsypaną mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm i pociąć na cienkie paseczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem.
Piec 15 w temp. 200st.
Podawać zimne, najlepiej smakują maczane w keczupie lub innym ostrym sosie.















6 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł! Uwielbiam wszystko, co można zrobić z serem, ten przepis jest zdecydowanie dla mnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ser, a Hania mogłaby go jeść na śniadanie, obiad i kolację :)od tych paluszków trzeba ją odganiać bo nawet pikantny keczup jej nie odstrasza.
      Pozdrawiam,

      Usuń
  2. Przepraszam bardzo a zostało coś jeszcze dla mnie?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas problemem jest zrobić zdjęcia więc o zostaniu na drugi dzień mowy nie ma :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody