Maślanka jest takim produktem troszkę nie docenianym, a szkoda bo z jej pomocą można przygotować bardzo smaczne ciasta i desery.
Ciasto z masą maślankową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
1 litr maślanki o smaku pieczone jabłka z cynamonem
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
2.5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa w kostkach
Dodatkowo:
15 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowa posypka
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić biała od jajek,
dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie
dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i
delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z
kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do dużej tortownicy. Piec w temp 180 st, najlepiej sprawdzić
patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Pianka:
Galaretki rozpuścić osobno w
mniejszej ilości wody i zostawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w
1/4 szklanki gorącej wody lub minimalnie więcej. Maślankę przelać do
miski i delikatnie ubić do spienienia, cały czas ubijając dodać płynną
żelatynę, dokładnie wymieszać, następnie dodać galaretkę po zastygnięciu
pokrojoną w mniejsze kawałki, odsączone z soku ananasy i cukier.
Maślanka jest słodka więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta to
nie musi dodawać cukru. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i
nasączyć sokiem z ananasów, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy i
wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim
krążkiem ciasta i odstawić do zastygnięcia. Kiedy ciasto zastygnie wyjąć
z formy i polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka, posypać
kolorową posypką
kiedys robiłam krem z zsiadłym mlekiem i bardzo mi smakował... Twoje ciasto jest bardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńSmaczne zapewne to ciasto i bardzo ładnie się prezentuje. A co do maślanki to zgadzam się z Tobą w 100 procentach- mało ją doceniamy:(
OdpowiedzUsuńCiasto jest smaczne samo w sobie, choć maślanka na pewno dodaje mu uroku ja bardzo lubię takie kombinowanie z maślanką, zwłaszcza, że na rynku jest spory wybór smakowy i cena jest bardzo niska.
OdpowiedzUsuńMuszę zainteresować się bliżej maślanką, bo rzadko po nią sięgam.
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto na chrzciny i przyznam szczerz że nikomu nie smakował -był kwaskowaty, a ananas psuł cały smak, lepsze byłoby bez ananasa i ze śmietaną.
OdpowiedzUsuńSmakował czy nie smakował to tylko kwestia gustu ja lubię kwaśne smaki więc to ciasto było dla mnie pyszne, ale wiadomo, ze ananas czy maślanka są kwaśniejsze w smaku więc zawsze można poszukać przepisu pod swoje gusta.
UsuńPozdrawiam :)