Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
10 dag margaryny
10 dag dżemu jabłkowego
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
5 dag rodzynek
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z dżemem, dodać cukier i nadal ucierając dosypywać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy
składniki się połączą
przełożyć ja na deskę i dokładnie zagnieść pod koniec dodać rodzynki. Z
gładkiego ciasta utoczyć wałeczki (mi wyszły trzy), zawinąć w folię i
włożyć do zamrażalnika na minimum 1/2 godz po tym czasie ostrym nożem
pociąć je na plasterki około 1cm grubości, ułożyć na blaszce do
pieczenia delikatnie natłuszczonej. Piec około 15-20 min w temp.180 st
Zimne ciastka polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz