poniedziałek, 23 stycznia 2012

Kruche ciasteczka z cukrem

Przepis na te ciasteczka jest bardzo stary bo pamięta je moja mama jeszcze ze swojego dzieciństwa i dla mnie są one wspomnieniem tych pięknych lat kiedy byłam mała i babcia podawała je nam na podwieczorek z kubkiem mleka. Te ciasteczka są słodkie, mięciutkie, a jednak kruche i jedne z najlepszych ciasteczek na świecie.

Kruche ciasteczka z cukrem

25 dkg margaryny
20 dag cukru
35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
kilka kropli aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier
Wykonanie:
Margarynę pokroić w kostkę, posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do margaryny dodać kilka kropli aromatu śmietankowego oraz jajko, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce najmniej 1 godz. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciastka(można użyć dowolnych kształtów foremek choć ja lubię okrągłe), ułożyć je na blaszce. W miseczce ubić dodatkowe jajko z mlekiem, dokładnie posmarować nim ułożone na blaszce ciastka, posypać równą warstwą cukru, warstwa jajka i cukru musi być gruba wtedy po upieczeniu na ciastkach powstanie bardzo fajna słodka skorupka. Pieczemy w temp. 180st do momentu uzyskania złotego koloru, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki bo inaczej przykleją się do niej i przestudzić. 







4 komentarze:

  1. Moja Babcia robiła mi kiedyś takie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też i pewnie przez ich święto które było w sobotę przypomniałam sobie o tym przepisie.

      Usuń
  2. naprawdę dobre

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie upiekłyśmy z moją córcią, naprawdę pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody