Przepis na te ciasteczka jest bardzo stary bo pamięta je moja mama jeszcze ze swojego dzieciństwa i dla mnie są one wspomnieniem tych pięknych lat kiedy byłam mała i babcia podawała je nam na podwieczorek z kubkiem mleka. Te ciasteczka są słodkie, mięciutkie, a jednak kruche i jedne z najlepszych ciasteczek na świecie.
Kruche ciasteczka z cukrem
25 dkg margaryny
20 dag cukru
35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
kilka kropli aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier
Wykonanie:
Margarynę pokroić w kostkę,
posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do
margaryny dodać kilka kropli aromatu śmietankowego oraz jajko, szybko
zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce najmniej 1 godz. Zimne ciasto
rozwałkować na grubość około 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć
ciastka(można użyć dowolnych kształtów foremek choć ja lubię okrągłe),
ułożyć je na blaszce. W miseczce ubić dodatkowe jajko z mlekiem,
dokładnie posmarować nim ułożone na blaszce ciastka, posypać równą
warstwą cukru, warstwa jajka i cukru musi być gruba wtedy po upieczeniu
na ciastkach powstanie bardzo fajna słodka skorupka. Pieczemy w temp.
180st do momentu uzyskania złotego koloru, zaraz po upieczeniu zdjąć z
blaszki bo inaczej przykleją się do niej i przestudzić.
Moja Babcia robiła mi kiedyś takie;)
OdpowiedzUsuńMoja też i pewnie przez ich święto które było w sobotę przypomniałam sobie o tym przepisie.
Usuńnaprawdę dobre
OdpowiedzUsuńwlasnie upiekłyśmy z moją córcią, naprawdę pyszne!!!
OdpowiedzUsuń