Lubię mieć w domu zapas ciasteczek i często je robię. Bardzo lubimy pieguski więc postanowiłam pokombinować z przepisami i stworzyć swój przepis na te ciasteczka. Ciastka wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i słodkie choć mogły mieć troszkę więcej czekolady.
Niby pieguski
składniki:
30 dag masła
15 dag cukru
1 szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki pszennej
1 łyżkę rumu
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag rodzynek
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do utartego
kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą
mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i
pokrojoną w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie
natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto
inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je
spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się
zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz