wtorek, 31 stycznia 2012

Babka kokosowa

W sezonie owocowym robię zapasy w postaci mrożonek na zimowe dni, kiedy zimą zrobimy takie pachnące owocami ciasto to od razu lepiej robi się nam na duszy.

Babka kokosowa

25 dag margaryny

40 dag mąki
20 dag cukru
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki czerwonej porzeczki (teraz mrożone)
do posypania cukier puder
Wykonanie:

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, margarynę utrzeć z cukrem na krem i cały czas ucierając dodawać małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z całym jajkiem, na koniec dodać mleko i ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Do gotowego ciasta dodać wiórki kokosowe i wymieszać, kiedy wiórki nam się połączą z ciastem dodać porzeczki (ja dodałam bez rozmrażania) i delikatnie wymieszać. Dosyć dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec w temp.180-190st przez 60-70 min ,po upieczeniu i ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody