środa, 25 stycznia 2012

Biszkopt z korzenną nutką.

Dzisiaj jest mój wielki dzień w kioskach ukazała się gazeta gdzie moja rodzinka jest na okładce, blog ma dwa tygodnie i odwiedziło mnie już ponad tysiąc osób za co wszystkim bardzo dziękuję  i jeszcze dopełnieniem mojego szczęścia jest wygrana w konkursie na stronie Polska gotuje, a do kawki było pyszne ciacho :)

Biszkopt z korzenną nutką

Ciasto:

 8 jajek
1.5 szklanki mąki
5 łyżek kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
600 ml śmietany 30%
1.5 łyżki żelatyny
4-5 łyżek cukru pudru
marmolada wieloowocowa
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka dowolnego alkoholu
20 dag polewy czekoladowej

Wykonanie:

 Z jajek oddzielić białka, dodać do nich szczyptę soli i 8 łyżek wody, ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i ubijać do uzyskania białej i szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia, następnie przesiać i ostrożnie wymieszać z jajkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st ja niestety nie sprawdziłam czasu w momencie wstawienia do piekarnika i musiałam piec na "oko" sprawdzając patyczkiem. 
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i kiedy napęcznieje rozpuścić. Śmietanę ubić razem z rozpuszczoną żelatyną i cukrem pudrem. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na połowę, nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, spód ciasta przełożyć ponownie do formy, a górę ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i kiedy lekko zastygnie pociąć na porcje takie jakie będzie miało nasze ciastko( można przykryć całym kawałkiem ciasta i kroić dopiero przed podaniem, ale taka metoda jest bardzo dobra) Spód ciasta posmarować cienką warstwą marmolady i wyłożyć większość bitej śmietany zostawiając tylko do dekoracji na śmietanę ułożyć kolejno kostki ciasta i dowolnie udekorować. Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc do zastygnięcia. 






6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. I ta korzenna nuta... interesujące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic tylko się oblizuję jak je ogladam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło, nam teraz też tylko pozostało oblizywanie się na wspomnienie tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho,jak zawsze w Twoim wydaniu.Gratuluję wygranej i rodzinnego zdjęcia na okładce gazety.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody