piątek, 20 stycznia 2012

Kakaowe gofry

Gofry czy jest ktoś kto ich nie lubi ?, pewnie ktoś taki jest, ale ja je bardzo i to nawet bardzo lubię, a najbardziej takie ciepłe posypane cukrem pudrem.

Kakaowe gofry

3 jajka
5 dag stopionego masła
30 dag mąki
400 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy mleko i żółtka jajek, ubijamy najlepiej ręcznym mikserem, następnie dodajemy płynny tłuszcz i nadal ubijamy. Gładkie ciasto łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek. Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcję ciasta smażymy chrupiące gofry. Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. z mikrofali, aby odparowały i troszkę przestygły. Podajemy kto z czym lubi ja podałam z jogurtem orzechowym i z cukrem pudrem. 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody