Gofry czy jest ktoś kto ich nie lubi ?, pewnie ktoś taki jest, ale ja je bardzo i to nawet bardzo lubię, a najbardziej takie ciepłe posypane cukrem pudrem.
Kakaowe gofry
3 jajka
5 dag stopionego masła
30 dag mąki
400 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao
przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy mleko i żółtka jajek, ubijamy
najlepiej ręcznym mikserem, następnie dodajemy płynny tłuszcz i nadal
ubijamy. Gładkie ciasto łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek.
Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem
pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcję ciasta smażymy chrupiące
gofry. Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. z
mikrofali, aby odparowały i troszkę przestygły. Podajemy kto z czym
lubi ja podałam z jogurtem orzechowym i z cukrem pudrem.
Kakaowe muszą być pyszneee;)
OdpowiedzUsuń