Przy niedzieli do kawy ciasto musi być obowiązkowo, a w sezonie owocowym koniecznie z owocami. Agrest uwielbiam od dziecka pod każdą postacią, kompot, racuszki czy ciasto to dla mnie bez znaczenia, a dzisiaj podrzucam przepis na proste ciasto o pysznym kwaskowym smaku.
Torcik z agrestem i malinami
ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
masa owocowa:
70 dag agrestu
150 gram cukru
2 budynie śmietankowe
masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
150 gram serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru
1 galaretka agrestowa
dodatkowo;
maliny
wiórki czekoladowe
wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać 2 łyżki wody i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masa jajeczną.
Tortownicę ( i mnie 20 cm średnicy) na dnie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całe ciasto, pieczemy około 20 minut w temp. 180st.
Agrest wymieszać z cukrem i 1 dużą szczyptą soli, dolać 200 ml wody, następnie rozgotować i zmiksować. Budyń wymieszać z 100 ml wody, agrest ponownie postawić na gazie i po zagotowaniu się musu wlać rozrobiony proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Zaraz po ugotowaniu budyń agrestowy wylać na upieczony i przestudzony spód z ciasta, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Galaretkę agrestową rozpuścić a 150 ml gorącej wody i przestudzić, serek wymieszać z cukrem i przestudzoną galaretką, śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serkiem, wylać na zimna masę owocową.
Kiedy masa śmietankowa zacznie zastygać to posypać sporą ilością malin o wiórkami z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz