Niby słodkie, niby ciasto, a jednak możemy nie mieć przy nim tak wielkich wyrzutów sumienia bo przecież w swoim składzie ma warzywa :) tutaj przepis w wersji oryginalnej bo ten jest po małych zmianach.
Keks z marchewką i cukinią
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 jajka
1/2 szklanki oleju
15 dag marchwi
15 dag cukinii
25 dag mieszanki keksowej ( kandyzowane owoce)
wykonanie:
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a cukinię na grubych i odcisnąć z nadmiaru płynu.
Do miski wbić jajka, wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki, dolać olej i starte warzywa, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mąkę przesiać, połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, następnie do mąki dolać mokre składniki i wymieszać łyżką. na koniec do ciasta dodać mieszankę keksową.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej 25 cm długości, piec w temp. 180 st około 1 godziny.
Pysznie wygląda, mniamm :)
OdpowiedzUsuń