Dostałam takie małe śliweczki i ponoć były to mirabelki, były malutkie i przepyszne, a w połączeniu z kruszonką co zastąpiła nam ciasto to był deser idealny.
Mirabelkowy przysmak
ciasto:
45 dag mąki pszennej
30 dag dobrej margaryny lub masła
20 dag cukru
dodatkowo:
1 kg śliwek mirabelek
20 dag cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
bułka tarta
wykonanie:
Margarynę z cukrem, szczyptą soli i mąką rozcierać w palcach do momentu uzyskania kruszonki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. Piekarnik rozgrzać do 180 st i podpiec na złoty kolor spód ciasta, piec około 15 minut.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, następnie podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej ( 3-4 łyżki) i wyłożyć wszystkie śliwki wyrównać. Pozostała kruszonkę wysypać na śliwki i równo na nich rozprowadzić lekko dociskając.
Piec w temp. 180 st około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz