środa, 30 września 2015

Chleb

Dzisiaj zapraszam na chlebek z dodatkiem cukinii jest pyszny i pachnący, a dzięki dodatkowi cukinii jest przyjemnie wilgotny.  Przepis na ten chlebek jak i wiele innych wspaniałych przepisów znajdziecie tutaj



Chleb z cukinią 



200 gram jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
25 gram oliwy
1 mała cukinia
40 dag mąki zwykłej mąki pszennej typ 650
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo:
czarnuszka
wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i zostawić na kilka minut, aby puściła sok który dokładnie odcisnąć.
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, drożdżami i ziołami.
Jogurt wymieszać z oliwą i cukinią dodać taką mieszankę do mąki i przy pomocy robota wyrobić jednolite ciasto
które odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąkę i jeszcze raz je zagnieść następnie uformować bochenek i ułożyć go w wyłożonej papierem do pieczenie formie keksowej o długości 25 cm przygotowany chleb odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować zimną wodą i posypać czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 210 st i piec chleb około 40 minut po upieczeniu studzić na kratce.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody