Dzisiaj zapraszam na chlebek z dodatkiem cukinii jest pyszny i pachnący, a dzięki dodatkowi cukinii jest przyjemnie wilgotny. Przepis na ten chlebek jak i wiele innych wspaniałych przepisów znajdziecie tutaj
Chleb z cukinią
200 gram jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
25 gram oliwy
1 mała cukinia
40 dag mąki zwykłej mąki pszennej typ 650
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo:
czarnuszka
wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i zostawić na kilka minut,
aby puściła sok który dokładnie odcisnąć.
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, drożdżami i ziołami.
Jogurt wymieszać z oliwą i cukinią dodać taką mieszankę do mąki i przy pomocy
robota wyrobić jednolite ciasto
które odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąkę i jeszcze raz je
zagnieść następnie uformować bochenek i ułożyć go w wyłożonej papierem do
pieczenie formie keksowej o długości 25 cm przygotowany chleb odstawić na
kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować
zimną wodą i posypać czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 210 st i piec chleb około 40 minut po upieczeniu
studzić na kratce.
Ojej! Wygląda idealnie! Mniam...:)
OdpowiedzUsuń