Ciasto robiłam z przepisu zamieszczonego w wydarzeniu choć z przyczyn niezrozumiałych dla mnie samej zrobiłam z połowy porcji co było ogromnym błędem bo ciasto jest przepyszne :)
Pagórki jabłkowe
ciasto:
40 dag mąki pszennej
225 gram margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo :
jabłka
cukier około 3 łyżek
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta
wykonanie:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto które podzielić na pół, jedną część ciasta rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszce ( 33 cm na 22 cm)
po wierzchu delikatnie posypać bułką tartą i ułożyć obrane połówki jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i taką mieszanką posypać jabłka, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka dociskając brzegi.
Piec w temp. 180st około 50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto piekły też:
http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Jablka-zapiekane-w.
http://www.smaczneprzepisy.com.pl/szarlotka-z-polowek.../
http://kuchniacodnia.blogspot.com/.../ciasto-pagorki..
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../pagor...
http://eksplozjasmaku.es/pagorki-jablkowe/
http://ala-piecze.blogspot.com/2015/09/pagorki-jabkowe.html
http://doowa.blogspot.com/.../ciasto-z-owocami-czyli...
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../ciasto...
i Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
Fajne ci wyszło to ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)))) jasne że wybaczymy :-)
OdpowiedzUsuńOj pyszne Ci one były, dziękuje Iwonko za wspólne wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńPewnie, że wybaczymy...ja też popełniłam błąd, bo zrobiłam też z połowy ..Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń